Ciasteczka w glazurze czekoladowej z migdałami

Ciasteczka w glazurze czekoladowej z migdałami

  • 02:20
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 300 g mąki krupczatki
    • 200 g masła
    • 100 g cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 100 g migdałów
    • przyprawy: sól

    Glazura czekoladowa:

    • 1/4 kostki masła
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 2 szkl. cukru pudru
    • 1/4 szkl. gorącej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: do miski przesiej mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodaj miękkie masło, żółtko i wszystko drobno posiekaj nożem. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Następnie schowaj do lodówki na 1 godz., aby odpoczęło. Gotowe ciasto rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Wycinaj w cieście foremką lub szklanką krążki. Następnie piecz je przez 8–10 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 200°. Po upieczeniu ciasteczka przestudź.

Przygotuj glazurę: w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA rozpuść masło wraz z czekoladą. Dodaj pozostałe składniki: cukier puder i wodę. Przez chwilę rozpuszczaj nad parą wodną, aż połączą się w jednolitą, gładką masę.

Ciasteczka ułóż na pergaminie i polewaj gorącą czekoladową glazurą (nie zdejmuj czekolady z ognia – powinna być cały czas ciepła i płynna). Warstwa glazury powinna być dość gruba, dlatego nakładaj czekoladę kilkoma warstwami. Do ciepłej glazury przyklej płatki migdałowe.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze