Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 opakowanie gotowego ciasta kruchego
    • 1 białko jajka

    Narzędzia:

    • okrągłe foremki do wycinania
    • rafia
    • słomka

    Dekoracja:

    • gotowe opakowania kolorowych lukrów
    • pisaki cukrowe
    • kolorowe posypki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ciasto rozwiń i powycinaj w nim dwa rozmiary kółek – kilka o średnicy ok. 6 cm (środki kwiatków) i kilkanaście o średnicy ok. 1 cm (płatki kwiatków). Większe kółka posmaruj na krawędziach białkiem i podoklejaj wokoło mniejsze kółeczka, czyli płatki kwiatków. W każdym kwiatku wytnij słomką otwór potrzebny do przewiązania rafii. Kwiatki poukładaj na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze i piecz przez ok. 15–20 min (do zarumienienia) w temp. ok. 190°. Po ostudzeniu wykonaj dekorację z lukru i mazaków cukrowych. Środki kwiatków udekoruj posypką cukrową. Przez otwór przełóż rafię. Taką ozdobę możesz powiesić na młodych gałązkach drzew lub bazi.


Komentarze