Ciasteczka wielkanocne

Ciasteczka wielkanocne

  • 00:30
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 100 g zimnego masła
    • 1 żółtko
    • 1 czubata szkl. mąki
    • 1/3 szkl. cukru pudru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1/2 łyżeczki proszku do  pieczenia
    • 1 op. białego lukru
    • ciemny pisak cukrowy (lub polewa czekoladowa)
    • kawałek pomarańczowej masy plastycznej cukrowej
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę posiekaj z masłem i proszkiem do pieczenia. Dodaj żółtko i cukier puder. Zagnieć szybko gładkie ciasto, zawiń je w folię i schowaj na 30 min. do lodówki.

2

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkuj bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wytnij nożem owale i główki baranków. Usuń nadmiar ciasta i przełóż papier z wyciętymi ciastkami na blachę do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 10–12 min. Upieczone na złoto ciasteczka wyciągnij z piekarnika i wystudź.

3

Rozgrzej lukier wg przepisu na opakowaniu i przelej do małego naczynia. Drugą miskę napełnij gorącą wodą i wstaw do niej naczynie z lukrem. Przy pomocy pędzla kuchennego polukruj na biało połowę owalnych ciasteczek i czuprynki na główkach baranków. Następnie wymieszaj pozostały lukier z kurkumą i polukruj na żółto pozostałe ciasteczka.

4

Rozwałkuj odrobinę masy cukrowej i wytnij trójkątne dzioby. Ciemnym pisakiem cukrowym dorysuj szczegóły na ciasteczkach. Resztą lukru przyklej kurczakom dzioby, a barankom głowy.


Komentarze