Ciasteczka witrażowe

Ciasteczka witrażowe

  • 01:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 90 g miękkiego masła
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1 duże jajko
    • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 ½ szkl. mąki
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • kolorowe landrynki ok. 15 szt.
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zacznij od przygotowania foremek do ciasteczek. Poszukaj dużych foremek i małych. Piekarnik  rozgrzj do 170˚C. Przygotuj blachę do pieczenia i połóż na niej papier do pieczenia (wtedy Twoje ciastka łatwo się odkleją).

Wymieszaj masło i cukier, aż zmienią kolor na jasnożółty (najlepiej robi się to mikserem), następnie dodaj jajko i wanilię – ponownie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj te składniki do miski z masłem i jajkiem i wymieszaj, aż wszystko dobrze się połączy. Jeżeli wydaje Ci się, że ciasto jest zbyt klejące, by dało się rozwałkować, dodaj trochę mąki (ale nie za dużo).

Uformuj placek z ciasta, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. W ten sposób ciasto stwardnieje i będzie łatwiejsze do rozwałkowania.

Landrynki włóż do torebki plastikowej i zawiń w ściereczkę (by się nie rozprysły) i zmiażdż tłuczkiem, wałkiem do ciasta lub małą patelnią. Nie musisz miażdżyć na pył – wystarczą średniej wielkości kawałki.

Po godzinie wyjmij ciasto, oprósz blat mąką, połóż ciasto na blacie i posyp je odrobiną mąki. Rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm (ma wyglądać jak gruby placek). Teraz możesz wreszcie użyć foremek. Najpierw wytnij duże ciastko, w środku wytnij wzorek mniejszą foremką. Przenieś ciasto na blachę. Zostaw niewielki odstęp między ciasteczkami. W środku ciasteczka ułóż kawałki landrynek. Piecz około 10–12 minut. Mniejsze ciasteczka mogą się piec krócej. Wyjmij je, gdy będą lekko brązowe na brzegach. Poczekaj, aż ciastka ostygną. Witrażyk z landrynek zastyga dłużej.


Komentarze