Ciasteczka z wróżbą

Ciasteczka z wróżbą

  • 02:15
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1/2 kostki masła
    • 50 g cukru pudru
    • 1 łyżeczka soli
    • 5 łyżek zimnej wody
    • 1 jajko do smarowania
    • ponadto: pergamin i wodoodporny pisak
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z pergaminu wytnij nieduże prostokąty i wpisz wróżby, np.: Czeka Cię daleka podróż, itp. Z pergaminu wytnij trójkąt równoboczny, potrzebny Ci będzie jako szablon do wycinania w cieście.

Mąkę wsyp do miski, masło pokrój w kosteczkę i włóż do mąki. Rozetrzyj w palcach razem na wiórki. Dodaj cukier, sól i wymieszaj, dodaj wodę i zagnieć ciasto tak, aby było gładkie, a masło wyraźnie się połączyło z mąką (w razie potrzeby, dodaj wody). Ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.

Na stolnicy posypanej delikatnie mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 2,5 mm, a następnie wytnij nożem trójkąty. Posmaruj je rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzla. Formuj ciasteczka, zawijając rogi ku górze i dokładnie je ze sobą sklejając. Następnie lekko rozchyl końcówki na boki, w środek włóż zrolowany kawałek pergaminu z wróżbą. Powtarzaj czynność aż do wykorzystania ciasta. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj z wierzchu jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190° stopni. Piecz ok. 20 min do momentu aż się zarumienią. Podawaj od razu.


Komentarze