Ciastka czekoladowe z orzechami nerkowca

Ciastka czekoladowe z orzechami nerkowca

  • 00:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciastka:

    • ​3 jajka
    • 225 g cukru
    • 150 g masła
    • 100 g orzechów nerkowca
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 100 g mąki
    • 1 łyżka kakao

    Glazura:

    • 45 g masło
    • 60 ml wody
    • 125 g gorzkiej czekolady 70%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę, a następnie wbijaj do masy po jednym jajku. Czekoladę połam do miski. Podgrzej w rondlu wodę. Na parze rozpuść czekoladę (często mieszaj, aby czekolada równo się ogrzała i ładnie roztopiła). Rozpuszczoną czekoladę dodaj do masła z jajkami. Wsyp mąkę i kakao. Wymieszaj dokładnie łyżką. Orzechy nerkowca pokrój na kawałki i dodaj do ciasta. Wyłóż ciasto czekoladowe na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piecz ciasto czekoladowe przez ok. 35–40 min w temp. 170°.

Przygotuj glazurę do ciasta: rozgrzej masło z wodą. Czekoladę połam na kawałki i dodaj do wody z masłem. Wymieszaj dokładnie i nie ogrzewaj więcej, ponieważ glazura starci blask. Wylej czekoladę na ciasto i pozwól jej stężeć.

Pokrój ciasto na porcje. Ułóż dekoracyjnie na talerzu. Można posypać jeszcze siekanymi orzechami.
Rada: do ciasta czekoladowego warto dodać 1/2 łyżeczki cynamonu.


Komentarze