Ciastka kawowo-pomarańczowe

Ciastka kawowo-pomarańczowe

  • 13:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 210 g mąki
    • 75 g gorzkiego kakao
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 3/4 kawy zmielonej
    • 170 g miękkiego masła
    • 160 g cukru
    • 1 jajko
    • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    • otarta skórka z 1 pomarańczy
    • cukier do obtoczenia
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mąkę, kakao, sól, dwa rodzaje kawy i cynamon mieszam ze sobą. Masło ucieram z cukrem do białości. Dodaję jajo, ekstrakt, skórkę pomarańczy, a następnie mieszając na małych obrotach, powolutku wsypuję mączną mieszankę. Ciasto przekładam na papier do pieczenia. Formuję z niego rulon o średnicy ok. 5 cm. Zawijam w papier i chowam na noc do lodówki. Następnego dnia nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Rulon ciasta wyjmuję, zostawiam na parę minut, by lekko się ogrzał. Kroję w cienkie plasterki. Brzeg plasterków obtaczam w cukrze. Ciastka układam na pergaminie. Piekę przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przechowuję w puszce.


Komentarze