Ciastka koniczynki

Ciastka koniczynki

  • 00:50
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g masła
    • 20 ml mleka
    • 2 jajka
    • 500 g mąki
    • 75 g cukru
    • 1 łyżka startej skórki z cytryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • biały lukier
    • zielony barwnik
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło posiekaj z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko, jajka i zagnieć gładkie ciasto. Schowaj je na pół godziny do lodówki, zawinięte w folię.  

Schłodzone ciasto rozwałkuj na macie do pieczenia na grubość ok. 3–5 mm. Foremką w kształcie koniczyny wytnij ciasteczka. Zbierz nadmiar ciasta i wstaw ciasteczka do nagrzanego do 180° piekarnika. Kiedy ciasteczka nabiorą złotego koloru, wyjmij je z piekarnika i ostudź na metalowej kratce. 

Lukier podgrzej w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i wymieszaj z zielonym barwnikiem.  

Nałóż lukier do woreczka. Odetnij narożnik i narysuj na wystudzonych ciastkach krawędź, do której mają być polukrowane. Kiedy lukier na ciastkach przeschnie, wypełnij kontury.


Komentarze