Ciastka makaroniki

Ciastka makaroniki

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 60 g zmielonych drobno migdałów bez skórki
    • 2–3 białka (60 g białek odmierzonych po suszeniu)
    • 110 g cukru pudru
    • 40 g cukru
    • barwnik spożywczy w proszku

    Krem:

    • 50 g masła
    • 20 ml mleka
    • 180 g cukru pudru
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • 5 ml likieru cytrynowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Białka wstaw do lodówki na 2-3 dni w naczyniu przykrytym podziurkowaną folią. Po trzech dniach odmierz 60 g białek. Jeżeli jest ich za mało, możesz je uzupełnić świeżymi białkami. 

2

Migdały przetrzyj przez sitko i wymieszaj z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier i miksuj, aż masa zacznie się lekko błyszczeć. Dodaj barwnik spożywczy i migdały z cukrem pudrem. Wymieszaj łopatką.

3

Nałóż masę do szprycy. Na matę do makaroników wyciskaj okrągłe placuszki ciasta, odrobinę mniejsze niż kółka na macie (ciasteczka powinny się nieco rozlać). Odstaw wyciśnięte ciasteczka na godzinę w suche miejsce. Po godzinie rozgrzej piekarnik do 140°. Do nagrzanego piekarnika wstaw podsuszone ciasteczka. Piecz je przez ok. 15 minut.

4

Masło utrzyj z cukrem pudrem, mlekiem i likierem. Kiedy powstanie jednolita masa, dodaj skórkę z cytryny i wymieszaj. 

5

Na upieczone ciastka nakadaj masę cytrynową i przykrywaj kolejnym makaronikiem.


Komentarze