Ciastka piernikowe

Ciastka piernikowe

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g mąki
    • 100 g cukru pudru
    • 60 g masła
    • 2 duże jajka
    • 100 g miodu 
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 łyżeczka imbiru mielonego
    • 1 łyżeczka świeżo startej kory cynamonu
    • 1 łyżeczka goździków  
    • 1 łyżeczka kardamonu 
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka anyżu

    Lukier:

    • 100 g cukru pudru
    • sok z 2 cytryn
    • mleko
    • barwniki

    Ozdabianie:

    • orzechy
    • pestki słonecznika
    • wiórki kokosowe
    • suszone owoce
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgnieć przyprawy w moździerzu, zetrzyj korę cynamonu i połącz z pozostałymi przyprawami. Przyprawy wymieszaj z innymi suchymi składnikami (mąką, cukrem i sodą).

W misce połącz jajka i miód. Wlej masę jajeczną do suchych składników, dodaj pokrojone masło i wyrób ciasto. Odstaw ciasto na przynajmniej godzinę do lodówki, aż stwardnieje.

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wycinaj dowolne kształty. Piecz ok. 10 min.

Cukier puder połącz z sokiem z cytryny (możesz do tego użyć również mleka) i mieszaj, aż uzyskasz gładki lukier. Na przestudzone pierniki nakładaj lukier pędzelkiem i ozdób je naturalnymi składnikami.


Komentarze