Ciastka z wróżbą

Ciastka z wróżbą

  • 00:40
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g mąki tortowej
    • 50 g cukru
    • 140 g zimnego masła
    • 1 surowe żółtko
    • kartka na wróżby
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mąkę posiekaj z masłem i cukrem. Dodaj żółtko i wyrób szybko gładkie elastyczne ciasto. Zgnieć je w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

2

Kartkę papieru potnij na paski o wymiarach 21x1 cm. Na paseczkach wypisz wróżby i złóż je czterokrotnie na pół.

3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 2 mm. Szklanką wytnij z ciasta kółka i ułóż na nich poskładane wróżby. 
Zlep pierożki, składając kółka na pół w stronę grzbietu zagięcia karteczki. 

4

Zlepione ciasteczka wieszaj na umączonej krawędzi szklanki, w ten sposób utrwali się ich charakterystyczny kształt kopytka. Możesz nawet wstawić zlepione ciasteczka na pół godziny do lodówki.
 

5

Piekarnik nagrzej do 180°, ciastka rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. Kiedy ciasteczka upieką się na złoto, wyciągnij je z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.


Komentarze