Ciastko piernikowe z kremem pomarańczowym

Ciastko piernikowe z kremem pomarańczowym

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 cienkie świeżo upieczone blaty z piernika dojrzewającego zobacz przepis tutaj)
    • 1 pomarańcza
    • 1 budyń waniliowy z cukrem
    • 150 g masła
    • sok pomarańczowy 100%
    • 12 czekoladowych gwiazdek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Z gorących blatów piernikowych wytnij szklanką 24 ciasteczka i zostaw na metalowej kratce do ostygnięcia.
Pomarańczę dokładnie wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj na drobnej tarce sam wierzch skórki. Z pomarańczy wyciśnij sok. Do soku wyciśniętego z pomarańczy dolej soku z kartonu, dopełniając objętość płynu do 300 ml. Sok zagotuj w garnuszku wraz ze skórką startą z pomarańczy.

Budyń rozmieszaj w kolejnych 50 ml soku z kartonu i powoli wlej do gotującego się soku, cały czas mieszając. Równocześnie dodaj 50 g pokrojonego masła. Gotuj budyń jeszcze przez 2–3 minuty, po czym zostaw do całkowitego ostygnięcia. Od czasu do czasu możesz stygnący budyń wymieszać.

Zimny budyń zmiksuj z pozostałym masłem. Gotowym kremem przełóż zimne ciasteczka. Wierzch ciastek przybierz porcją kremu wyciskaną ze szprycy. Ciastka włóż do szczelnego opakowania i wstaw na 6–8 godzin do lodówki. Piernikowe ciasto w tym czasie zmięknie i nabierze aromatu pomarańczy z kremu.

Ciastka wyciągnij z lodówki i przybierz czekoladowymi gwiazdkami pół godziny przed podaniem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze