Ciastko z karmelową kulą

Ciastko z karmelową kulą

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • biszkopt o średnicy 20 cm
    • 250 g serka mascarpone
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 50 g cukru
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej lekko stłuczonej w moździerzu

    Karmelowa kula:

    • 20 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Na patelni rozpuść 50 g cukru z łyżką wody. Trzymając patelnię na niewielkim ogniu, poczekaj aż cukier nabierze złotego koloru. Następnie zdejmij patelnię z ognia, dodaj serek i wymieszaj. Jeżeli masa jest rzadka, postaw patelnię na średnim ogniu i cały czas mieszając, poczekaj aż nabierze konsystencji kremu. Zdejmij masę z ognia i wystudź.

2

Wystudzoną masą przełóż biszkopt. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej PORADA KONTEKSTOWA - KĄPIEL WODNA i pokryj nią przełożony kremem biszkopt. Na czystą, suchą patelnię wsyp 50 g cukru. Postaw na średnim ogniu i poczekaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i nabierze złotobrązowego koloru.

3

Nabierz płynnego karmelu na czubek drewnianej (nie metalowej) łyżki. Z wysokości ok. 20 cm wylej karmel, poruszając łyżką nad rozłożonym papierem do pieczenia. Postaraj się, aby strumyk lejącego się karmelu był jak najcieńszy.
 

4

Zbierz dłońmi cienkie, jeszcze ciepłe nitki karmelu i delikatnie uformuj z nich kulę. W ten sposób wykonaj kulę na każdą porcję ciasta karmelowego.


Komentarze