Ciasto ananasowe z bezą kokosową

Ciasto ananasowe z bezą kokosową

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 3 jajka
    • 0,5 szklanki cukru
    • 0,5 szklanki mąki
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Krem:

    • 1 puszka ananasa
    • 1 budyń śmietankowy
    • 4 żółtka
    • 200 g masła lub margaryny

    Beza kokosowa:

    • 100 g wiórków kokosowych
    • 1 szklanka cukru
    • 4 białka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Dokładnie miksujemy. Na koniec dajemy mąkę i powoli mieszamy łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wym. 24x36 cm, wcześniej wysmarowaną tłuszczem. Pieczemy w temperaturze 180° przez około 25–30 minut.

Ananasa należy odsączyć z soku i pokroić w małą kostkę. Na soku gotujemy budyń śmietankowy. Powinna być go 1 szklanka, jeśli jest mniej należy uzupełnić szklankę wodą. Gdy budyń przestygnie, miksujemy go z masłem (lub margaryną) i żółtkami. Na końcu dodajemy ananasa. Tak przygotowany krem wykładamy na biszkopt.

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem i wiórkami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170° przez 40–45 minut. Po przestygnięciu bezę bardzo ostrożnie przekładamy na krem. Smacznego!


Komentarze