Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 bardzo dojrzałe banany (około 80 dag)
    • 25 dag mąki pszennej
    • 22 dag cukru
    • 5 dag masła
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 5 dag posiekanych orzechów włoskich albo rodzynek
    • szczypta soli
    • do przygotowania formy: po 2 łyżki masła i mąki pszennej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Banany obrać, rozdrobnić widelcem, a następnie wymieszać z dodawanymi kolejno: cukrem, mąką, jajkiem, solą i sodą. Masło roztopić, wlać do masy i wymieszać. Dodać orzechy lub rodzynki. Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto bananowe należy piec około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 150°C.


Komentarze