Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 6 jaj
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:

    • 6 bananów
    • 3 mleczne czekolady
    • 1/2 szkl. śmietany homogenizowanej 18%
    • śmietana kremówka
    • 3-4 łyżeczki żelatyny
    • cukier puder
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia – całość wymieszać. Ciasto piec w temp. 160–180 stopni przez około 30–40 minut. Banany pokroić na długość, poukładać na biszkopt, uprzednio posmarowany cienko dżemem. Czekolady mleczne roztopić w gorącej kąpieli, dodać 1/2 szkl. śmietany 18%. Masą zalać banany. 3/4 l śmietany kremówki ubić, dodać 3-4 łyżeczki żelatyny i łyżkę cukru pudru, dobrze wymieszać. Śmietanę wyłożyć na masę z czekolady. Ciasto można udekorować galaretką.


Komentarze