Ciasto bananowe na zimno

Ciasto bananowe na zimno

  • 00:45
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 5 jaj
    • 3/4 szkl. mąki pszennej
    • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka octu
    • 2 łyżki wody
    • 3/4 szkl. cukru

    Krem:

    • 3 banany
    • 2 op. serka homogenizowanego
    • 3 łyżki żelatyny
    • 2 łyżki gęstej śmietany
    • 1/2 kostki masła
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: żółtka utrzyj z cukrem, wodą i octem na pianę. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie pod koniec ucierania żółtek dodawaj po 1 łyżce mąki (cały czas mieszaj). Z białek ubij na sztywno pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Zrobione ciasto przełóż do małej tortownicy i w piekarniku nagrzanym do 180° piecz przez ok. 30 min. Upieczone ciasto przestudź, a następnie przekrój wzdłuż na 3 części – jak tortowe.

Przygotuj krem: żelatynę namocz w 4 łyżkach ciepłej wody. Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce na małych oczkach. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Serki homogenizowane wymieszaj ze śmietaną, dodaj do nich cukier waniliowy, skórkę z cytryny i wygniecionego jednego banana. Całość zmiksuj. Następnie rozpuszczoną żelatynę połącz z utartym wcześniej masłem i przełóż do serków – wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Z gotowego kremu odłóż 1/4 do dekoracji.

Pokrojone wcześniej na 3 części ciasto przełóż gotowym kremem. Z wierzchu udekoruj plastrami bananów i kremem. Boki obsyp wiórkami kokosowymi. Ciasto luźno zapakuj w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 1 godzinę.


Komentarze