Ciasto bazyliowo-cytrynowe z oliwą

Ciasto bazyliowo-cytrynowe z oliwą

  • 01:20
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 i 1/2 szklanki mąki
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • skórka starta z jednej cytryny
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 1 doniczka świeżej bazylii
    • 2 duże jajka

    Lukier:

    • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
    • 5 łyżek cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Paulina Wnuk

Słowo od autora

La Dolce Ciasto, czyli jak osłodzić sobie życie. Życie wymaga odrobiny słodyczy. Ja uwielbiam ciekawe ciasta, a ta babka z dodatkiem bazylii i cytryny ma wyjątkowy smak. Idealnym dodatkiem do kawałka takiego ciasta będzie filiżanka świeżo zaparzonego espresso.

Autor: Paulina Wnuk, paulinawnuk.com

  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

W jednej misce umieść mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj i odstaw. Do drugiej wbij jajka, dosyp cukier, dodaj drobno posiekaną bazylię oraz skórkę i sok z cytryny. Również wymieszaj dokładnie.

2

Połącz zawartości obu misek i przełóż ją do blaszki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ciasto przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

3

Ostudzone ciasto polej lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru. Możesz dodatkowo ozdobić je startą skórką z cytryny.


Komentarze