Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia

  • 00:25
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 3 tabliczki czekolady gorzkiej
    • wiórki z kilku kostek czekolady
    • 200 g herbatników
    • 150 g śmietanki kremówki
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka żelatyny
    • świeże truskawki do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w rondelku na małym ogniu, stale mieszając. Herbatniki pokrusz i dodaj do gorącej czekolady. Wymieszaj. Niewielką miskę wyłóż folią spożywczą i przełóż do niej masę. Kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. Łyżkę żelatyny rozpuść w 2 łyżkach zimnej wody, aby napęczniała, a następnie w 3 łyżkach gorącej wody, aby się rozpuściła. Żelatynę wlej do ubitej kremówki i wszystko dokładnie zmiksuj. Na tężejącą masę czekoladową nałóż warstwę bitej śmietany i włóż do lodówki na ok. 2 godz. Kostki czekolady zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki. Ciasto przed podaniem pokrój na kawałki, posyp wiórkami i udekoruj świeżymi truskawkami.


Komentarze