Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

Ciasto biszkoptowe ze śliwkami

  • 00:25
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka cukru
    • cukier waniliowy
    • olejek śmietankowy
    • 1 łyżka oleju
    • śliwki
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy po trochu cukier, nadal ubijając. Jak cukier jest dobrze ubity, dodajemy przesianą jedną i drugą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ostrożnie mieszamy. Na końcu dodajemy 4-5 kropli olejku śmietankowego.

Gotowe ciasto przelewamy do formy. Na wierzchu układamy przekrojone na pół i posypane delikatnie mąką śliwki. Piekarnik ustawiamy na temp.160° i pieczemy 35–40 min. Po przestygnięciu wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze