Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mąki krupczatki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • aromat arakowy

    Masa budyniowa:

    • 1 1/2 szklanki mleka
    • 2 budynie śmietankowe
    • 25 dag margaryny
    • 1 szklanka rodzynek
    • 1/2 szklanki kokosu
    • 1/2 szklanki płatków migdałowych

    Masa cappuccino:

    • 1 szklanka mleka
    • 1 szklanka cappuccino orzechowego (w proszku)
    • 2 opakowania bitej śmietany w proszku
    • 1 łyżka żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm. Piec ok. 25 minut w temperaturze 170°C.
Ostudzić i nasączyć przegotowaną chłodną wodą wymieszaną z aromatem arakowym.

Szklankę mleka zagotować, w pozostałym rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Ostudzić. Margarynę utrzeć, dodać budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, kokos i płatki migdałowe. Masę budyniową wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, ostudzić. Zimne zmiksować z bitą śmietaną w proszku. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową. Schłodzić w lodówce.


Komentarze