Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 7 jajek
    • 21 dag cukru
    • 21 dag mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem cytrynowy:

    • 1,5 szklanki cukru
    • 1,5 szklanki wody
    • 3 jajka
    • 7,5 dag masła
    • 3 cytryny
    • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: jajka wbijamy do miski i razem z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wysmarowaną masłem blachę i pieczemy w temp. 180°C przez 15–20 min. Po upieczeniu biszkopt przecinamy nitką wzdłuż na dwie części.

Krem cytrynowy: jajka wbijamy do garnka i roztrzepujemy dobrze mikserem. Następnie dolewamy wodę, dodajemy skórkę startą z 1-2 cytryn, sok z 3 cytryn, cukier, mąkę ziemniaczaną i masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 min, ciągle mieszając (nie można dopuścić, aby się przypaliło).

Gotową masę przekładamy na jedną część biszkoptu i przykrywamy drugą częścią. Na koniec ciasto lukrujemy i ewentualnie zdobimy.


Komentarze