Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 250 g gorzkiej czekolady
    • 100 g masła
    • 6 jajek
    • 8 łyżek cukru
    • 2 łyżki rumu
    • kilka kropli aromatu pomarańczowego do ciast
    • 250 ml śmietany kremówki 30%
    • 4 łyżki cukru pudru
    • 1 łyżeczka żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej i zostawić do przestygnięcia. W tym czasie ubić 4 białka z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Do 4 żółtek dodać 2 całe jajka i 5 łyżek cukru, zmiksować, dodać rum i aromat pomarańczowy.

Miksując na średnich obrotach, dodać przestudzoną masę czekoladową. Odstawić mikser i połączyć ciasto z ubitą pianą, delikatnie mieszając łyżką. Przelać masę do przygotowanej tortownicy (śred. 24 cm) i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.170°C, piec ok. 40 minut.

Na wystudzone ciasto wyłożyć ubitą śmietanę z cukrem i żelatyną (rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wrzątku). Wierzch ciasta można udekorować startą na drobnej tarce czekoladą lub posypać kakao.


Komentarze