Ciasto czekoladowe z chili

Ciasto czekoladowe z chili

  • 01:20
  • 15 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 300 g gorzkiej czekolady
    • 100 g kakao
    • 400 g mąki pszennej
    • 350 g cukru trzcinowego
    • 350 g masła (roztopione, przestudzone)
    • 4 jajka
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • 250 ml wody
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 i 1/2 łyżeczki chili do smaku

    Dodatkowo:

    • masło
    • bułka tarta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Połącz cukier trzcinowy z przesianą mąką.

2

Dodaj kakao, jajka, sodę, cukier waniliowy i śmietanę. Całość wymieszaj.

3

Dodaj roztopione i przestudzone masło.

4

Zagotuj wodę i dodaj do niej posiekaną czekoladę. Wymieszaj.

5

Wrzącą wodę z czekoladą dodawaj stopniowo do ciasta.

6

Dodaj chili.

7

Ciasto przełóż do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o średnicy 25 cm. Ciasto piecz ok. 1 godziny w temp. 170°C, do suchego patyczka.

8

Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem lub tartą czekoladą.


Komentarze