Ciasto czekoladowe z Guinessem

Ciasto czekoladowe z Guinessem

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 ml Guinnessa
    • 200 g masła
    • 75 g kakao
    • 350 g cukru
    • 140 g kwaśnej śmietany
    • 100 ml śmietanki
    • 2 jajka
    • 300 g kremowego serka
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 275 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
    • tłuszcz do formy i bułka tarta lub mąka
    • 50 g wiórków czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°. W rondelku rozpuść masło. Do misy lub dzieży wlej piwo i dodaj rozpuszczone masło. Następnie wsyp 300 g cukru i kakao w proszku. Wszystko lekko wymieszaj. Następnie dodaj kwaśną śmietanę i cukier waniliowy. Mąkę wymieszaj z sodą i dodaj do płynnej masy. Wymieszaj trzepaczką kuchenną lub mikserem na gładką masę. Wbij jajka i całość jeszcze raz wymieszaj. 

Formę okrągłą do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub mąką. Przełóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch. Piecz przez 45 minut i sprawdź patyczkiem czy środek jest wypieczony – patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, dopiecz jeszcze ciasto ok. 10–15 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia (ok. 4 godzin). W tym czasie wymieszaj serek z pozostałym cukrem i śmietanką na gładką masę. Nałóż kremowy serek na zimne ciasto i posyp wiórkami czekolady. Wykrawaj porcje i nałóż na talerz do spróbowania.


Komentarze