Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechową kruszonką

Ciasto drożdżowe z jagodami i orzechową kruszonką

  • 01:20
  • 8 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 250 g jagód
    • 30 g świeżych drożdży
    • 3 szkl. mąki krupczatki
    • 250 ml ciepłego mleka
    • 90 g cukru
    • 3 jajka
    • 125 g margaryny
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego

    Kruszonka:

    • 70 g masła
    • 70 g mielonych orzechów włoskich
    • 70 g mąki pszennej 
    • 70 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jagody opłucz i osusz na papierowym ręczniku. Drożdże wymieszaj z łyżeczką cukru i mlekiem. Dodaj taką ilość mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstaw pod przykryciem na 20 min. Margarynę rozpuść i wymieszaj z 2 rozbełtanymi jajkami i aromatem pomarańczowym.

Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałą część mąki i cukru oraz rozpuszczoną margarynę z jajkami i aromatem. Dodaj sól i wymieszaj ciasto mikserem (spiralnymi końcówkami). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie wysmaruj prostokątną blachę tłuszczem i oprósz mąką.

Piekarnik nastaw na 160°C na termoobieg. Wyrośnięte ciasto przełóż do blachy i nakłuj widelcem. Niezużyte jajko wbij do miseczki i rozbełtaj. Pomaluj nim powierzchnię ciasta. Na wierzchu rozłóż jagody. Szybko zagnieć palcami kruszonkę z podanych składników i rozłóż ją na cieście. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20 min. Wyrośnięte ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut.


Komentarze