Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2,5 szklanki mąki
    • 12 łyżek mąki na kruszonkę
    • 1 kg dojrzałych śliwek
    • 4 żółtka
    • 8 łyżek cukru
    • 6 łyżek cukru na kruszonkę
    • 1 kostka margaryny
    • 1 opakowanie drożdży instant
    • 1 szklanka letniego mleka
    • 1 op. cukru waniliowego
    • trochę bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mąkę przesiać do miski, wsypać drożdże i szczyptę soli, wymieszać. Mikserem utrzeć żółtka z cukrem do białości, na koniec dodać mleko. Całość wlać do mąki, razem z roztopioną margaryną. Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temp. 130°C.

Śliwki przepołowić, usunąć pestki. Do wyższej miseczki włożyć pół zimnej margaryny, mąkę i cukier na kruszonkę. Dodać cukier waniliowy. Przy pomocy końcówek hakowych miksera utrzeć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na natłuszczoną blachę, posypać na wierzchu bułką tartą (wchłonie wilgoć ze śliwek).

Ułożyć dachówkowo owoce (skórką do spodu) i posypać na wierzchu kruszonką. Wstawić do piekarnika na 60 min. W trakcie pieczenia stopniowo zwiększać temperaturę do 180°C. Po upieczeniu zostawić ciasto jeszcze na kilka minut w piekarniku. Smacznego!


Komentarze