Ciasto dyniowe z włoskimi orzechami i lukrem cytrynowym

Ciasto dyniowe z włoskimi orzechami i lukrem cytrynowym

  • 01:05
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 jajka
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • 300 g mąki pszennej
    • 80 g masła
    • 100 g cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g dyni
    • 50 g orzechów włoskich łuskanych
    • 150 g cukru pudru
    • 1 cytryna
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dynię obierz ze skóry i pokrój na małe kostki. Orzechy posiekaj na kawałki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°. W dużej misce wymieszaj masło z cukrem i utrzyj na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku i dalej ucieraj. Dodaj jogurt.

Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy i wymieszaj. Dodaj dynię i orzechy. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto do formy. Wstaw do pieczenia na ok. 50 minut.

W tym czasie wsyp do miski cukier puder, dodaj 2 łyżki wrzątku oraz sok z połowy cytryny. Wymieszaj na gładki lukier. Podziel na dwie części. Do jednej dodaj otartą skórkę z połowy cytryny. Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest suche. Na upieczone i przestudzone ciasto wylej biały lukier i rozprowadź na wierzchu ciasta.

Z papieru pergaminowego przygotuj tytkę. Wlej do niej lukier cytrynowy. Końcówkę przytnij na 1 milimetr. Lukrem cytrynowym nakreśl koła na cieście; zaczynając od środka poprowadź ślimaczki do zewnątrz. Następnie końcówką noża poprowadź ślad od środka do zewnątrz i tak dokoła w odległości 4 cm od zewnętrznego koła. Kolejny ślad poprowadź w przeciwnym kierunku od zewnętrznego koła do środka. Wytnij kawałek ciasta i połóż na talerz.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze