Ciasto francuskie nadziewane musem z granatów i jabłek

Ciasto francuskie nadziewane musem z granatów i jabłek

  • 01:00
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​5 granatów
    • 1 kg gotowego musu z jabłek
    • 700 g niesolonych pistacji
    • 2 op. ciasta francuskiego w rolce
    • 1 żółtko
    • 1/2 szkl. śmietanki 30%
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Pistacje obierz ze skorupki, oczyść z powłoczki, a następnie zmiel ze śmietanką na mus. Przygotuj nadzienie: granaty umyj i przekrój na połowy. Wyjmij z ich wnętrza ziarenka i wymieszaj je z musem z jabłek.

Rozpakuj 1 ciasto francuskie, nie zdejmuj pergaminu. Wyłóż płatem ciasta francuskiego blachę do pieczenia pergaminem do dołu. Ważne jest, aby ciasto wypełniało blachę, aż po brzegi. Wyłóż ciasto nadzieniem z jabłek i granatów, a na owocowy mus połóż zmielone pistacje.

Ściągnij pergamin z drugiego płatu ciasta i przykryj nim całość, ewentualnie odcinając rogi. Posmaruj wierzch ciasta rozmieszanym żółtkiem, okryj luźno folią aluminiową i zapiekaj w temp 200° przez ok. 30 min. Następnie ostrożnie ściągnij folię i piecz jeszcze 5 min, aby ciasto się lekko zarumieniło. Upieczone i ostudzone ciasto pokrój na kwadraty. Podawaj z bitą śmietaną, udekorowane ziarnkami granatu i pistacjami.


Komentarze