Ciasto Gerbaud

Ciasto Gerbaud

  • 01:30
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Polewa:

    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 50 g masła

    Masa:

    • 120 g orzechów
    • 200 g dżemu morelowego
    • 120 g cukru

    Ciasto:

    • 1 jajko
    • 50 g cukru pudru
    • 200 g rozpuszczonego tłuszczu do pieczenia
    • szczypta soli
    • 20 g drożdży
    • 350 g mąki
    • 100 ml mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mieszankę drożdży z łyżką mąki, cukru i odrobiną mleka wlej do formy i pozwól masie urosnąć. Z pozostałej mąki, cukru, jajka, tłuszczu, mleka i szczypty soli uformuj ciasto. Rozdziel je na 3 kawałki o takiej samej wielkości (mniej więcej 35 × 25 cm).

Jedną z warstw ciasta połóż na papierze do pieczenia. Posmaruj ją dżemem morelowym, posyp startymi orzechami i cukrem pudrem. Czynność powtórz z kolejnymi warstwami ciasta. Całość przykryj ciastem z drożdżami. Ponakłuwaj ciasto widelcem i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC przez 45 minut.

W garnku wraz z 50 gramami masła roztop czekoladę. Ostudzone ciasto pokryj równomiernie czekoladową polewą.


Komentarze