Ciasto jogurtowe z czereśniami

Ciasto jogurtowe z czereśniami

  • 02:00
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto jogurtowe:

    • 1/2 kg czereśni
    • 2 szkl. mąki pszennej
    • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    • 250 ml jogurtu greckiego
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 200 g masła
    • 2/3 szkl. cukru
    • 1 op. cukru waniliowego
    • 4 jajka
    • 100 g migdałów
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 1 łyżka masła (do posmarowania formy)
    • przyprawy: sól

    Kruszonka:

    • 1 szkl. mąki
    • 3/4 szkl. cukru pudru
    • 1/2 kostki masła
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Przygotuj kruszonkę: w garnuszku na wolnym ogniu rozpuść masło. Przesiej szklankę mąki z cukrem pudrem, dodaj stopione masło i zagnieć. Włóż do lodówki na 1 godzinę.

Roztop masło, ostudź je. Czereśnie umyj i wydryluj. Migdały pokrój na mniejsze kawałki. Jajka zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na białą pianę (ok. 5–7 minut). Dodaj stopniowo masło oraz jogurt. Zmiksuj. Przesiej mąki, wymieszaj je z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do masy jajecznej mąki oraz migdały. Delikatnie wymieszaj. Foremkę (blacha o wymiarach 20 cm x 30 cm lub tortownica 25–26 cm) posmaruj masłem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Poukładaj na cieście czereśnie, posyp kruszonką i piecz przez 50–60 min w temp. 180°C (do zarumienienia się kruszonki). 


Komentarze

  • 2015-07-21 Kasia ze Smacznej Strony

    Idealna będzie blacha o wymiarach 20 cm x 30 cm lub tortownica o średnicy 25–26 cm. Udanych wypieków :-)

  • 2015-07-17 Gosia

    Jaki wymiar formy do pieczenia?