Ciasto jogurtowe z truskawkami

Ciasto jogurtowe z truskawkami

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jaj
    • 200 g cukru pudru
    • 250 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżeczki cukru waniliowego

    Masa jogurtowa:

    • 1 kg truskawek
    • sok z 1 cytryny
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 2 szklanki śmietany 30%
    • 100 g cukru pudru
    • 4 łyżeczki żelatyny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Zrób biszkopt: jaja utrzyj z cukrem, następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wszystko delikatnie wymieszaj. Wlej do formy i piecz przez 40 min. Po ostudzeniu przekrój biszkopt wzdłuż na pół tak, aby powstały dwa placki.

Zrób masę jogurtową: śmietankę ubij na sztywno z cukrem. Żelatynę rozpuść w garnku z gorącą wodą nie dopuszczając do wrzenia. Poczekaj, aż żelatyna wystygnie. Połącz żelatynę z ubitą śmietaną, jogurtem i sokiem cytryny, wymieszaj.

Przełóż masą jogurtową biszkopty. W środek włóż truskawki. Ostrożnie wybierz krem z boków ciasta za pomocą noża. Na wierzchu ciasta poukładaj pokrojone truskawki i wstaw na 1 godz. do lodówki.

Do dekoracji boków ciasta proponujemy użyć wiórków kokosowych.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze