Ciasto kokosowe

Ciasto kokosowe

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 orzech kokosowy
    • 100 g masła
    • 3/4 szkl. cukru
    • 1 jajko
    • 1/2 szkl. wody
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/2 szkl. wiórków kokosowych
    • 1 tabliczka czekolady czarno-białej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Masło zmiksuj z jajkiem i cukrem na gładką masę. Otwórz orzecha kokosowego, wyjmij miąższ i obierz go z brązowej skórki. Następnie zetrzyj miąższ na tarce lub pokrój na mniejsze kawałki, zmiksuj, zalej gorącą wodą, wymieszaj i połącz z masą maślaną. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i przesiej do ciasta. Wlej aromat i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy ok. 17 cm wysmaruj łyżką masła i przelej do niej ciasto. Piecz w piekarniku ok. 40 min w temp. 170º. Czekoladę rozpuść na parze. Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto polej rozpuszczoną tabliczką czekolady i posyp wiórkami kokosowymi.

Komentarze