Ciasto kokosowe z kremem żółtkowym

Ciasto kokosowe z kremem żółtkowym

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto biszkoptowe:

    • 4 jajka
    • 12 dag cukru
    • 12 dag mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ciasto kokosowe:

    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 20 dag kokosu

    Krem:

    • 5 żółtek
    • 1 budyń śmietankowy
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 litra mleka
    • 6 łyżek cukru
    • 25 dag margaryny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijając dodać żółtka. Pod koniec ubijania dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25x36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 160–170°C. Ostudzić i wyjąć z formy. Biszkopt nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Następnie dodać kokos i delikatnie wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Wylać ciasto kokosowe i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 minut w temperaturze 160–170°C.

Z obu mąk, budyniu, cukru, mleka i żółtek ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodając porcjami budyń. Na biszkopt wyłożyć krem, a na krem ciasto kokosowe, lekko docisnąć. Ciasto udekorować polewą czekoladową. Smacznego.


Komentarze