Ciasto królewskie - miodownik

Ciasto królewskie - miodownik

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Trudny

Składniki

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 15 dag margaryny
    • 15 dag cukru
    • 1 łyżeczka sody
    • 4 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka czubata cynamonu
    • 1 jajko

    Biszkopt:

    • 4 jajka
    • 20 dag cukru
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    • 0,5 l mleka
    • 15 dag cukru, może być puder
    • 2 cukry waniliowe
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 łyżki mąki pszennej
    • 1 op. masła roślinnego

    Polewa:

    • kakao
    • woda
    • masło
    • cukier
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto miodowe: zagniatamy składniki ręcznie tak, jak ciasto kruche, jeżeli się będzie kleić to dodajemy mąki. Dwie blaszki 40x25 cm smarujemy margaryną. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozpłaszczamy i wkładamy w blaszkę, po czym rozgniatamy na całym dnie blaszki. Ciasto będzie dość cienkie, może mieć nawet mniej niż 1 cm. To samo robimy z drugą częścią placka. Gotowe pieczemy ok. 15 minut w 180 st. C.

Biszkopt: całe jajka utrzeć z cukrem, dodać obie mąki, proszek. Piec w blaszce wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem ok. 20 min w 180 st.

Odlać 0,5 szkl. mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku rozrobić obie mąki, wlać do gorącego mleka i zagotować, aż zgęstnieje. Do gorącej masy wkładać masło i mieszać, aż się rozpuści. Gorącym kremem przekładać placki.

Placki układamy w następujący sposób, zaczynając od spodu: ciasto miodowe, krem, biszkopt, krem, ciasto miodowe, polewa.

Polewa: wszystkie składniki cały czas mieszając zagotowujemy, tj. 2 łyżki wody, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru, 1 czubata łyżka kakao. Gęstą i gorąca polewę wylewamy na ciasto. Ciasto jest najlepsze na drugi, a nawet na trzeci dzień. Wtedy ciasto miodowe skruszeje i całość przesiąknie miodem.


Komentarze