
Ciasto krówka
- 06:00
- 1 porcja
- Prosty
Składniki
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 65 dag krówek
- 20 dag masła
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
- 9 łyżek mleka
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 łyżka wódki
- 1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
- 4 łyżki mleka
- Sposób przygotowania
- Produkty
Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka, ubijać jeszcze moment. Wsypać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wysmarować formę o wymiarach 25x36 cm tłuszczem i przelać do niej masę. Piec w rozgrzanym do 170° piekarniku przez 30 minut Powstały biszkopt ostudzić i przekroić na pół.
Wsypać kawę rozpuszczalną oraz cukier do szklanki, zalać wodą. Gotowym ponczem nasączyć obie części biszkoptu.
Krówki pokroić w małe plasterki, dodać je do roztopionego masła i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż masa się połączy. Masę wylać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią. Nasączyć ponczem.
Gorzką czekoladę rozpuścić na małym ogniu i dodać mleko. Do ostudzonej masy dodać orzechy włoskie i wódkę. Wylać na wierzch biszkoptu i rozsmarować. Białą czekoladę rozpuścić na małym ogniu i dodać mleko. Powstałą, ostudzoną polewą polać biszkopt. Na 4 godziny włożyć do lodówki. Smacznego!