Ciasto krówka

Ciasto krówka

  • 06:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 7 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    • 1 łyżeczka cukru
    • 0,5 szklanki wody
    • 65 dag krówek
    • 20 dag masła
    • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
    • 9 łyżek mleka
    • 1 szklanka orzechów włoskich
    • 1 łyżka wódki
    • 1 tabliczka białej czekolady (10 dag)
    • 4 łyżki mleka
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dalej. Dodać żółtka, ubijać jeszcze moment. Wsypać mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wysmarować formę o wymiarach 25x36 cm tłuszczem i przelać do niej masę. Piec w rozgrzanym do 170° piekarniku przez 30 minut Powstały biszkopt ostudzić i przekroić na pół.

Wsypać kawę rozpuszczalną oraz cukier do szklanki, zalać wodą. Gotowym ponczem nasączyć obie części biszkoptu.

Krówki pokroić w małe plasterki, dodać je do roztopionego masła i podgrzewać na małym ogniu do momentu, aż masa się połączy. Masę wylać na jedną część biszkoptu i przykryć drugą częścią. Nasączyć ponczem.

Gorzką czekoladę rozpuścić na małym ogniu i dodać mleko. Do ostudzonej masy dodać orzechy włoskie i wódkę. Wylać na wierzch biszkoptu i rozsmarować. Białą czekoladę rozpuścić na małym ogniu i dodać mleko. Powstałą, ostudzoną polewą polać biszkopt. Na 4 godziny włożyć do lodówki. Smacznego!


Komentarze