Ciasto krówka

Ciasto krówka

  • 01:30
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 4 jajka
    • 150 g mąki pszennej
    • 50 g mąki ziemniaczanej
    • 50 g cukru

    Krem:

    • 1 puszka masy krówkowej
    • 200 g masła w temperaturze pokojowej

    Dodatkowo:

    • 1 op. polewy z mlecznej czekolady
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj dwie blaszki 20x30 cm. Wyłóż papierem do pieczenia same spody blaszek. Nagrzej piekarnik do 170°. Mąki wymieszaj, przesiej przez sitko i odstaw. Oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem na lekką pianę. Miksując dalej, wsyp powoli cukier i po kolei dodaj żółtka. Zmniejsz obroty miksera i delikatnie wmieszaj mąki. Kiedy tylko mąka połączy się z masą, przestań miksować. Rozlej ciasto po połowie do przygotowanych blaszek i wstaw do nagrzanego piekarnika (najlepiej piecz spody równocześnie obok siebie, jeżeli się nie mieszczą, to kolejno). Piecz przez ok. 25 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy drewniany patyczek wbity i wyciągnięty z niego jest suchy. Upieczone spody pozostaw do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyciągnij spody z foremek. Jedną z foremek wyłóż folią spożywczą i włóż do niej jeden ze spodów.

Przygotuj krem: masło włóż do wysokiego naczynia i zacznij ucierać mikserem. Stopniowo po łyżce dodawaj do masła masę krówkową, cały czas ucierając. Odłóż 150 ml utartej masy do ozdoby, resztę wyłóż na przygotowany w foremce spód, przykryj drugim spodem i włóż na 30 min do lodówki. Po tym czasie wyciągnij ciasto z lodówki. Odłożoną wcześniej masę włóż do szprycy i na wierzchu ciasta zrób jasne łaty. Rozgrzej polewę w ciepłej wodzie i odetnij mały rożek opakowania. Cienkim strumyczkiem polewy wypełnij nieposmarowane miejsca na wierzchu ciasta. Ponownie wstaw ciasto do lodówki na ok. 20–30 min. Ciasto najlepiej przygotować dzień przed podaniem.


Komentarze