Ciasto kruche ze śliwkami

Ciasto kruche ze śliwkami

  • 00:50
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 kg śliwek 
    • 150 g cukru 
    • 50 g masła 
    • 1/2 łyżeczki cynamonu 

    Ciasto: 

    • 250 g mąki 
    • 115 g masła 
    • 1 jajko 
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
    • 100 g cukru pudru 
    • 3 gałązki mięty 
    • 2 gałązki białych kwiatów kolendry
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do miski wsyp mąkę i dodaj miękkie masło. Rozkrusz tłuszcz z mąką. Dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche. Teraz dopiero dodaj cukier puder, proszek do pieczenia i wszystko razem wymieszaj. Wbij jajko i znów wymieszaj. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę i zawiń w folię. Schowaj do zamrażarki na czas przygotowania śliwek. 

Owoce umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Połówki pokrój jeszcze na pół. Do ciasta idealne będą ćwiartki śliwek. Na teflonowej patelni rozgrzej powoli cukier. Poczekaj aż zacznie się lekko karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE. Wstrząśnij patelnią, aby równo się rozprowadził i dalej karmelizował. Dodaj teraz masło, a gdy tylko rozpuści się, dodaj wodę, aby obniżyć temperaturę cukru. Uwaga! Karmel jest bardzo gorący. Jak tylko woda odparuje, z karmelu zrobi się sos. Wtedy dodaj śliwki i lekko podgrzej. Nie smaż zbyt długo owoców w cukrze, bo są delikatne. Wyjmij na półmisek wszystkie owoce, a pozostały na patelni sok z cukrem pozostaw do zredukowania, czyli odparowania nadmiaru wody. Sok z cukrem powinien znów wrócić do konsystencji sosu. Foremki do tarty wyłóż śliwkami i polej na koniec jeszcze karmelowym sokiem z patelni.

Wyjmij ciasto z zamrażarki i odwiń z folii. Podsyp mąką pszenną i rozwałkuj ciasto na ok. 3 mm grubości placek. Foremką do tarty odciśnij krążki. Nałóż ciasto na śliwki i zagnieć brzegi do środka. Nakłuj ciasto z wierzchu widelcem lub nożem. Dzięki temu nie wybrzuszy się podczas pieczenia od pary wodnej ze śliwek. 

Rozgrzej piekarnik do temp 170° i wstaw kruche tarty do pieczenia na czas ok. 30 min z termoobiegiem. Warto pod formy z ciastem podstawić na czas pieczenia blachę lub inne naczynie, do którego spływać będzie ewentualny nadmiar soku ze śliwek. Tak się może zdarzyć, jeżeli wleje się zbyt dużo sosu ze smażenia. Wierzch upieczonej tarty powinien być zrumieniony.

Upieczone tarty wyjmij z piekarnika i odczekaj, aż lekko przestygną. Jeżeli tarty przywarły do formy, natnij ich brzegi nożykiem kuchennym. Wyjmij ciasto, pukając odwróconą formą o blat lub talerz. Jak tarta wypadnie, a w środku zostaną jeszcze jakieś kawałki śliwek, to wyjmij je widelcem i połóż ponownie na wierzch tarty. Teraz włóż tarty do form, ale już odwróconą stroną czyli owoce na górze, ciasto na dole i podawaj. Do dekoracji użyj mięty ogrodowej i białych kwiatów kolendry.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze