Ciasto makowo-czekoladowe

Ciasto makowo-czekoladowe

  • 01:15
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 150 g mąki pszennej
    • 100 g cukru pudru
    • 50 g masła
    • 3 jajka
    • 1 szkl. maku
    • 1/2 szkl. płatków migdałowych
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 80 g czekolady gorzkiej
    • 2 łyżki kakao

    Na wierzch ciasta:

    • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
    • 1/2 szkl. płatków migdałowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Masło wraz z cukrem zmiksuj na puszystą masę, następnie dodawaj po jednym żółtku (białko przelej do osobnej miski). Do masy dodawaj stopniowo mąkę i proszek do pieczenia, nie przestając miksować.

Mak przepłucz kilka razy w ciepłej wodzie, odcedź i zmiksuj dokładnie z płatkami migdałowymi. Następnie przelej do garnuszka, dodaj miód oraz pokruszoną czekoladę z kakao. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU ok. 15 min, aż czekolada się rozpuści.

W tym czasie ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Masę makową przestudź i połącz delikatnie z ciastem, pod koniec wmieszaj łyżką stołową pianę z białek. Małą blachę lub tortownicę o średnicy 17 cm posmaruj masłem i posyp mąką. Przelej ciasto i piecz ok. 40 min w temp. 180°. Gdy się upiecze, wyjmij i przestudź chwilkę.

Do jeszcze ciepłego piekarnika włóż naczynie żaroodporne z połamaną na kawałki czekoladą mleczną. Trzymaj w cieple ok. 3 min. Gdy czekolada się roztopi, posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Płatki migdałowe zmiksuj i zanim czekolada zastygnie posyp nimi wierzch i boki cista.


Komentarze