Ciasto marchewkowe z wkładką

Ciasto marchewkowe z wkładką

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • 2 szkl. cukru
    • 1 szkl. mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki sody
    • 2 szkl. startej marchewki
    • 1 szkl. orzechów włoskich
    • 1 słoik powideł śliwkowych
    • 1 op. gorzej czekolady
    • 1/2 szkl. mleka
    • 3/4 szkl. oleju słonecznikowego
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sodę i szczyptę soli. Następnie stopniowo wlej olej i dokładnie wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj marchewkę startą na tarce o średnich oczkach i dalej mieszaj. Do woreczka włóż orzechy i rozbij je tłuczkiem do mięsa. Wrzuć je do gotowej masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do prostokątnej formy i piecz 40 minut w temperaturze 180°.

Gdy ciasto wystygnie, przekrój je w poprzek na pół, posmaruj dolną część powidłami i przykryj górną częścią. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (w misce umieszczonej nad gotującą się wodą) i wymieszaj ją z mlekiem, aż do otrzymania gładkiej masy. Lekko ciepłą polewą posmaruj wierzch ciasta.


Komentarze

  • 2015-11-03 ewka

    dzieki :-)

  • 2015-11-03 Monika ze Smacznej Strony

    3/4 szklanki będzie odpowiednią ilością. Poprawiliśmy przepis i teraz wszystko powinno być już jasne :)

  • 2015-11-03 ewka

    w skladnikach jest podany olej, ale ile tego oleju ma byc? litr? A moze lyzeczka?