Ciasto marmurkowe z orzechami laskowymi w karmelu

Ciasto marmurkowe z orzechami laskowymi w karmelu

  • 01:10
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 250 g mąki pszennej
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 4 jaja
    • 200 g cukru
    • 250 g masła
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 300 g orzechów laskowych
    • 150 g cukru
    • 50 g masła
    • 100 g czekolady kuwertury
    • 100 g czekolady białej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

W rondelku rozpuść cukier na lekki karmel i dodaj masło. Gdy karmel ostygnie, wlej ok. 50 ml wody i gotuj aż rozpuszczą się ewentualne grudki i ponownie masa zacznie gęstnieć. Dodaj gotowane orzechy laskowe i duś jeszcze aż zmiękną. Następnie odstaw do ostygnięcia. 1/4 karmelowych orzechów odłóż do posiekania i dekoracji upieczonego ciasta .

Masło rozpuść w rondelku i wystudź do temperatury pokojowej. Jaja rozbij do dużej miski i ubij na pulchną masę. Pod koniec dosyp cukier i jeszcze ubijaj aż masa zgęstniej. Do masy jajecznej dolej wystudzone masło i jeszcze całość krótko zmiksuj tak, by masa nie straciła swojej puszystości.

W oddzielnej misce przesiej obie mąki i dodaj proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem i wymieszaj. Odlej 1/3 ciasta do innej miski i dodaj do niej kakao.

Czekolady pokrusz na mniejsze kawałki. Do czarnej masy kakaowej dodaj białą czekoladę a do białej masy dołóż ciemną czekoladę. Wymieszaj do połączenia się składników.

Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wylej jasną część ciasta, a na wierzch ciemną. Ciemne ciasto opadnie na dno, ponieważ jest bardziej gęste. Na wierzch poukładaj karmelowe orzechy (możesz je lekko wcisnąć do środka). Rozgrzej piekarnik do temperatury 170°. Wstaw ciasto do pieczenia na ok. 40–45 minut.

W tym czasie rozpuść osobno białą i ciemną czekoladę. Jak tylko ciasto się upiecze i lekko ostygnie posmaruj dekoracyjnie wierzch ciemną i białą czekoladą. Posiekaj karmelowe orzechy i posyp z wierzchu. Pokrój ciasto na kwadraty i wyłóż na półmisek. Dodatkowo ciasto udekoruj karmelowymi pajęczynami.


Komentarze