Ciasto miodowo-cynamonowe z orzechami włoskimi

Ciasto miodowo-cynamonowe z orzechami włoskimi

  • 00:55
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 400 g ciasta francuskiego 
    • 10 g mąki 
    • 200 g orzechów włoskich wyłuskanych 
    • 70 g miodu 
    • 1 łyżka cynamonu 
    • 30 g rodzynek 
    • 1/2 cytryny 
    • 100 g cukru 
    • 150 ml wody 
    • 2 gałązki mięty
    • 30 g masła 
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na podsypanej mąką stolnicy lub blacie rozłóż ciasto francuskie. Rozpuść masło w rondelku. Orzechy posiekaj lub zmiel na grubym sitku, przełóż do miski i wymieszaj z miodem i cynamonem. W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Odstaw syrop do schłodzenia.

Przygotuj naczynie do pieczenia ciasta, powinno mieć ok. 3-4-centymetrowy brzeg. Wysmaruj spód masłem . Ciasto pokrój na trzy równe płaty. Jeden płat rozłóż w naczyniu. Farsz orzechowy podziel na dwie części i jedną z nich nałóż na ciasto. Dobrze rozsmaruj na całej powierzchni. Na wierzch nałóż kolejne ciasto, a brzegi załóż pod spód. Posmaruj masłem cały płat ciasta. Nałóż kolejną warstwę orzechów i zakryj ostatnim płatem ciasta. Ostatnią warstwę posmaruj masłem. Kuchennym nożem natnij dekoracyjna kratkę na cieście.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200° i wstaw ciasto do pieczenia. Jak tylko wierzch urośnie i się zrumieni, obniż temperaturę do 180° i piecz jeszcze 20 minut. Gotowe ciasto polej syropem cukrowym. Jak tylko syrop wsiąknie a ciasto ostygnie, pokrój na porcje i udekorują listkami mięty.


Komentarze