Ciasto orzechowe

Ciasto orzechowe

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 3 szklanki mąki
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki miodu
    • 1 łyżeczka sody

    Polewa orzechowa:

    • 30 dag orzechów włoskich
    • 1/2 kostki margaryny
    • 2 łyżki miodu
    • 1/2 szklanki cukru
    • Krem:
    • 1/2 litra mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2łyżki budyniu śmietankowego
    • 1 kostka masła
    • 2/3 szklanki cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Na jeden placek nałożyć polewę orzechową. Piec po 15 minut w temperaturze 180°C.

Polewa: margarynę rozpuścić na patelni na małym ogniu, dodać miód i cukier – wymieszać. Dodać orzechy i prażyć przez 3 minuty.

Krem: z mleka, mąki i budyniu śmietankowego ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem i dodać po trochu wystudzony budyń. Utrzeć aż będzie puszyste.

Przekładanie ciasta: na spód kładziemy upieczone ciasto z polewą orzechową, na nie nakładamy krem i przykrywamy ciastem bez polewy.


Komentarze