Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 3,5 szklanki mąki
    • 5 żółtek
    • 1,5 margaryny
    • 1 łyżka cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • cukier waniliowy
    • szczypta soli
    • 2-3 łyżki kakao

    Piana:

    • 5 białek
    • 1,5 szklanki cukru
    • 1 kisiel
    • do posmarowania dżem z czarnej porzeczki lub inny według smaku
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Ciasto: wszystkie składniki ciasta razem wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą część wyłożyć na wysmarowaną blachę, do drugiej dodać kakao – ponownie wyrobić. Jedną część białą i kakaową dać do zamrażarki na około 30 minut.

Na ciasto wyłożone na blachę rozsmarować dżem, potem zetrzeć ciasto kakaowe na tarce na dużych oczkach. Ubić pianę z białek, dodać cukier i kisiel i dalej ubijać. Sztywną pianę wylać na ciasto kakaowe, a następnie zetrzeć jasne ciasto. Piec w lekko nagrzanym piekarniku w temp. 160–170° przez około 50–60 minut.


Komentarze