Ciasto rafaello

Ciasto rafaello

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5-6 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka octu
    • 5-6 łyżek cukru
    • 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej

    Masa:

    • 0,6 l śmietany 30%
    • 2 śnieżki
    • 2 białe czekolady
    • 10 dag płatków migdałowych
    • 15 dag wiórków kokosowych
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1 łyżkę octu, po chwili wymieszać. Ubić białka, dodać 5-6 łyżek cukru, dalej ubijać. Potem dodać żółtka i lekko wymieszać, a na koniec dodać 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej. Piec ok. 20–30 min w temp. 150–200°.

Po upieczeniu wyjąć biszkopt, ściąć wierzch tak, aby zostało samo białe ciasto, namoczyć (np. wodą z cytryny).

Masa: ubić 0,6 l śmietany 30%, potem dodać 2 śnieżki, dalej ubijać. Następnie dodać rozpuszczone 2 białe czekolady, mogą być wystudzone, ale lejące – nadal ubijać.

Do śmietany dodać 10 dag płatków migdałowych i 15 dag wiórków kokosowych, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać, obsypać kokosem. Trzymać w lodówce.


Komentarze