Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

  • 00:45
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jaj
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki oleju
    • kilka kropel wybranego aromatu do ciast

    Masa Shreka I:

    • duża butelka Pysia zielonego (kiwi+jabłko+banan)
    • 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)

    Masa Shreka II:

    • 400 mln śmietanki deserowej 30%
    • 1 galaretka agrestowa lub kiwi
    • 2 paczki okrągłych biszkoptów
    • 2 galaretki agrestowe lub kiwi
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Biszkopt: białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodaćc cukier, wymieszać z żółtkami, aromatem (ja dałam cytrynowy) i olejem. Następnie małymi porcjami dodawać mąkę i cały czas mieszać. Biszkopt piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° przez 25–30minut.

Masa Shreka I: budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju. Resztę Pysia zagotować. Dodać budynie i jeszcze raz zagotować.
Gorącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie. Na przestudzonej masie ułożyć Delicje.

Masa Shreka II: 1 galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia. Ubić śmietanę. Pod koniec powoli wlewać galaretkę i ubijać. Dwie galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody i pozostawić, aby lekko stężały. Następnie wylać na masę. Placek wstawić do lodówki lub trzymać w chłodnym miejscu. Smacznego!


Komentarze