Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

  • 01:30
  • 10 porcji
  • Prosty

Składniki

    Biszkopt:

    • 5 jajek
    • 5 łyżek cukru
    • 5 łyżek mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżki oleju
    • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

    Do nasączania ciasta:

    • sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka cukru pudru
    • 4 łyżki ciepłej wody

    Zielona masa:

    • 1 l zielonego soku typu Kubuś lub Pysio
    • 3 op. budyniu śmietankowego (na 3/4 l mleka)

    Biała masa:

    • 400 g śmietanki kremówki 36%
    • 1 op. galaretki agrestowej
    • 3/4 szkl. gorącej wody
    • 2 op. ciastek biszkoptowych typu delicje

    Dodatkowo:

    • 2 op. zielonej galaretki (np. agrestowej)
    • 800 ml gorącej wody
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, następnie dodaj cukier, olej i skórkę z cytryny. Delikatnie miksuj i dodając po 1 żółtku, wmieszaj delikatnie łyżką przesiane mąki. Na blachę o wymiarach ok. 25x35cm wyłóż koniecznie pergamin i wylej ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170° przez ok. 25 min, aż biszkopt wyrośnie i lekko zbrązowieje od góry (nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia!). Upieczony odstaw do ostygnięcia na blasze. Gdy ciasto ostygnie, nasącz je sokiem z cytryny wymieszanym z 1 łyżką cukru pudru i wodą.

Przygotuj warstwę 1: w 1,5 szklanki soku rozpuść budynie. Resztę zielonego soku zagotuj i wlej do niego budynie. Energicznie mieszaj. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj trochę wody i ponownie wymieszaj. Budyń chwilkę podgotuj, a następnie gorący wyłóż na biszkopt – wyrównaj wilgotną łyżką.


Przygotuj warstwę 2: jedno opakowanie galaretki rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Ubij śmietankę, dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę i zmiksuj chwilkę. Masę wylej na poprzednią warstwę i wyrównaj wierzch, dociskając ją łyżką. Na wierzchu poukładaj delicje czekoladą do góry.


Przygotuj warstwę 3: dwie zielone galaretki rozpuść w 800 ml gorącej wody i odstaw do wystudzenia. Ostudzoną, lekko stężałą galaretkę wylej na ciasto (uważaj, galaretka powinna być na w pół stężała a nie płynna, inaczej wsiąknie w ciasto). Przed podaniem ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 4 godz. Podawaj schłodzone.


Komentarze