Ciasto śliwkowe z kremem rodzynkowo-rumowym

Ciasto śliwkowe z kremem rodzynkowo-rumowym

  • 01:10
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 200 g śliwek suszonych
    • 100 g rodzynek 
    • 300 ml wody 
    • 3 jajka 
    • 100 g cukru brązowego
    • 300 g mąki ryżowej 
    • 100 g masła 
    • 100 ml mleka 
    • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody 

    Krem rodzynkowy:

    • 1/2 op. budyniu czekoladowego 
    • 200 ml mleka
    • 100 g rodzynek
    • 40 ml rumu 
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej

    Dekoracja:

    • 2 białka kurze 
    • 2 łyżki cukru 
    • 150 g śliwek suszonych 
    • 50 ml rumu 
    • 3 gałązki mięty
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Śliwki wstaw do garnka i zagotuj wraz z rodzynkami w wodzie. Jak tylko zmiękną, zmiksuj całość blenderem na gładką masę. Przelej do szerokiej miski i dodaj cukier, mleko, mąkę ryżową, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia. Lekko zmiksuj razem i dopiero dodaj całe jajka. Teraz całość mocno wymieszaj, aby nie było żadnych grudek. Przygotuj piekarnik – rozgrzej do temperatury 170˚. Blachę posmaruj odrobiną masła i posyp szczyptą mąki ryżowej. Wylej ciasto na blachę i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok.  40 minut. 

W tym czasie rodzynki i śliwki zalej rumem i odstaw.  Ugotuj budyń na mleku i odstaw do schłodzenia. Przełóż ostudzony budyń do miski i zmiksuj wraz z masłem. Na koniec dodaj wanilię i rodzynki z rumem. Wymieszaj krem i odstaw do lodówki.

Upieczone ciasto ostudź najlepiej przez noc, potem zetnij wierzch, jeśli jest zbyt wybrzuszony. 3/4 kremu rodzynkowego wyłóż na ciasto, wyrównaj dokładnie powierzchnię. Przygotuj drugi krem. Śliwki i rodzynki namocz w rumie. Białka ubij na sztywną, szklistą pianę, dodając  pod koniec cukier. Do tak ubitych białek dodaj rodzynki. Na wierzch ciasta wyłóż pozostały krem  budyniowy a na to piane z białek. Dekoracyjnie ułóż śliwki odsączone z rumu i listki mięty. 

 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy