Ciasto toffi

Ciasto toffi

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 6 opakowań herbatników
    • 1 opakowanie krakersów

    Masa 1:

    • 1 szklanka mąki krupczatki
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 4 żółtka
    • 1 litr mleka
    • 1 kostka masła

    Masa 2:

    • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

    Masa 3:

    • 0,5 litra śmietany kremówki
    • 2 łyżki cukru pudru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Masa 1: masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować – musi zgęstnieć jak budyń.

Masa 2: mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Do garnka wlać zimną wodę i włożyć puszkę mleka. Puszka ma być zakryta wodą. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak, aby puszka przez całe 3 godziny gotowania była zakryta wodą.

Masa 3: śmietanę ubić z cukrem (aby się lepiej trzymała, można dodać 2 opakowania śmietan-fixu).
Na prostokątną formę o wymiarach 25x36 cm wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać, żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.
Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną, żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.


Komentarze