Ciasto ucierane z nektarynkami w karmelu

Ciasto ucierane z nektarynkami w karmelu

  • 01:20
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g nektarynek
    • 30 g brązowego cukru
    • 30 g masła
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Ciasto:

    • 65 g masła
    • 65 ml mleka
    • 1 duże jajko
    • 30 g drobnego cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 170 g mąki pszennej
    • 15 g mąki kukurydzianej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Nektarynki umyj i pokrój w ósemki, odrzucając pestki. Na metalowej formie do tarty o średnicy ok. 24 cm rozpuść masło i cukier z dodatkiem soku z cytryny. Możesz zrobić to na zwykłej kuchence. Kiedy cukier rozpuści się w maśle, dodaj pokrojone nektarynki i zagotuj. Zagotowane w cukrze owoce zestaw z ognia i przygotuj ciasto.

2

Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Masło utrzyj na puch, dodaj cukry i żółtko. Białko z solą ubij na pianę. Do masy maślanej dodaj partiami mąkę na przemian z mlekiem. Następnie dodaj w trzech partiach pianę z białek i wymieszaj już łopatką (nie mikserem).

3

Gotowe ciasto przełóż na przestudzone owoce i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz ok. 45 min, aż ciasto stanie się złociste. Upieczone ciasto przykryj talerzem i szybko odwróć. Uważaj przy odwracaniu, ponieważ może wyciec gorący sok. Po chwili zdejmij foremkę z ciasta. Ciasto możesz podać na ciepło z lodami lub jogurtem lub w wersji na zimno.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze